FARBAMO, MAŽEMO I NIKAD NE LAŽEMO!


 

Savremeni mali stan u Poljskoj

 

Smešten u istorijskom srcu Torunja, - prelepo očuvanog srednjovekovnog grada u Poljskoj koji je uvršten na UNESCO listu svetske baštine, ovaj stan je neverovatan savremeni prostor sa mnogo stila.

Savremeni mali stan u Poljskoj

Projektovao ga je poljski arhitekta Paveł Tatara i arhitektonska praksa Znamy Się, i ovaj projekat postavlja važno pitanje: kako pomiriti potrebu za savremenim stanovima sa imperativom očuvanja gradske baštine? Matrica okruglih prozora, koja je nekada služila za utovar i istovar vreća pšenice u skladište, prožima zgradu poput bajke, akcentovanom crvenom ciglom i zabatnim krovom. Arhitekte su prihvatile boju i pojačali prostor uvođenjem jedinstvenih detalja i nijansi, posebno u dizajnu kupatila.

Savremeni mali stan u Poljskoj

Zamišljen kao monohromatska čelična kocka i postavljena u sredini stana, kupatilo služi nekoliko svrha, uključujući kao tampon između dnevnog boravka i spavaćeg prostora, i kao savremene element usred stare arhitekture drvenih greda, okruglih prozora i debelih masivnih zidova.

Savremeni mali stan u Poljskoj

Uvođenje kupatila kao zasebnog volumena pruža mogućnost prilagođavanja a, njegov živopisni ton koji je u suprotnosti sa neutralnom paletom belog i prirodnog drveta dolazi do izražaja. Štaviše, svaka kocka ima jedinstveni prozor od vitraža do poda čiji je dizajn inspirisan istorijom grada.

Savremeni mali stan u Poljskoj

U apartmanu broj 2, na primer, dizajn se odnosi na trostrani svod koji se nalazi u katedrali u Torunju, dok je stan broj 4 omaž gotici. Grafički dizajn vitraža ne samo da dodaje suptilnu dekorativnu notu već i omogućava prodor prirodnog svetla u kupatilo.

Savremeni mali stan u Poljskoj

Dnevni boravak je uređen sa sivim tapaciranim nameštajem, zelenilom i drvenim gredama na plafonu dok se trpezarijska zona nalazi pored prozora i deo je dnevnog boravka, a šareni blok desno je kupatilo.

Savremeni mali stan u Poljskoj

Kuhinja je urađena u beloj boji, sa jednostavnim pločicama i elegantnim belim ormarićima i mat radnim površinama. Spavaća soba se nalazi na gornjem spratu, sa krevetom i mini kućnom kancelarijom.

Izvor: Yatzer

stilovi

Stilovi

tv police

nosaci

Nađite nas na FB

Sertifikati

Sertifikat o izvrsnosti

Sertifikat o izvrsnosti