FARBAMO, MAŽEMO I NIKAD NE LAŽEMO!


 

Redizajniranje jednog stana u Barseloni

 

Nook Architects studio je smanjio veličinu spavaćih soba u jednom stanu u Barseloni, kako bi stvorio svestraniji i prostraniji enterijer.

Redizajniranje jednog stana u Barseloni

Ovaj dom je smešten u staroj gradskoj četvrti Barselone i ima površinu od 67 m2, a bio je dovoljno prostran da primi svoje nove vlasnike – tročlanu porodicu. Ipak, nijedna soba nije bila dovoljno velika da bi omogućila svojim stanovnicima da provode vreme zajedno ili da ugoste goste. Zamolili su Nook arhitekte da dizajniraju novi izgled stana koji će bolje odgovarati njihovom načinu života.

Redizajniranje jednog stana u Barseloni

Vlasnici su tražili dom u kom bi glavni fokus bio zajednički prostor. Imajući to u vidu, odlučeno je da se spavaćim i ostalim prostorima da sekundarni značaj, osiguravajući da su njihove funkcionalne i skladišne potrebe i dalje zadovoljavajuće.

Redizajniranje jednog stana u Barseloni

Ovaj važan korak omogućio im je da izmene postojeći raspored i stvore širok, otvoren koncept velike prostorije koja sadrži dnevni boravak, trpezariju i kuhinju, sve u jednom. Novi raspored usredsređuje se na prostor u stilu galerije na jednom kraju kuće, koji sadrži niz tradicionalnih prozora sa drvenim okvirima koji gledaju prema zelenoj bašti. Nook je proširio ovaj prostor tako što je kupatilo preselio na drugu stranu kuće i otvorio ga u dve susedne sobe koje su prethodno bile odvojene. Ali umesto da sobu učine potpuno otvorenom, arhitekte su odlučile da delove zidova ne diraju.

Redizajniranje jednog stana u Barseloni

Oni pomažu da se lagano podeli na kuhinjsku površinu, dnevni boravak i prostor za ručavanje i zabavu. Prostor takođe uključuje ugaoni deo sa krevetom koji je dizajniran po meri, a sofa se može pretvoriti u krevet za goste ili jednostavno mesto za čitanje ili uživanje.

Redizajniranje jednog stana u Barseloni

Materijali i obrade izabrani su tako da se podudaraju sa postojećim detaljima u neterijeru. Drvena stolarija i podovi odgovaraju tonovima originalnih prozora, dok terakota tonovi tradicionalnog katalonskog plafona upotpunjuju zidove bledo zelene boje.

Redizajniranje jednog stana u Barseloni

Ostali detalji uključuju jednobojne podne pločice geometrijskog uzorka i kuhinjsko ostrvo od belog mermera. Materijali korišćeni u ovom projektu bili su ograničeni na one koji su ranije bili prisutni: drvo, mermer i keramika koji su prisutni u celom stanu i služe kao zajednička nit koja povezuje sve prostorije.

Izvor: Dezeen

stilovi

Stilovi

tv police

nosaci

Nađite nas na FB

Sertifikati

Sertifikat o izvrsnosti

Sertifikat o izvrsnosti