FARBAMO, MAŽEMO I NIKAD NE LAŽEMO!


 

Minimalistički stan u staroj kući u Jafi

 

Arhitektonski studio Pitsou Kedem Architects dizajnirao je stan u jednoj od najstarijih kuća u Jafi kombinujući staro i novo, istoriju i moderni dizajn.

Minimalistički stan u staroj kući u Jafi

Jafa je najstariji deo Tel Aviva. Spomenuti lučki grad nalazimo u drevnim egipatskim tekstovima iz vremena Thutmose III. Smešteno u mirnoj luci na mediteranskoj obali, ovo je područje danas veoma popularno među turistima. Postoji mnogo kafića, restorana i hotela, a stambene zgrade imaju dugu istoriju. U jednoj od ovih zgrada starijih od 300 godina, koja se nalazi u blizini mora i lokalnog buvljaka, smešten je stan, modernizovan i uređen u izraelskom arhitektonskom studiju Pitsou Kedem Architects.

Minimalistički stan u staroj kući u Jafi

Minimalistički stan u staroj kući u Jafi

Od vremena izgradnje ova je kuća prošla samo jednu veliku obnovu i poslednjih godina je bila u lošem stanju: u nekim se prostorijama opeka srušila i nije bilo podova. Zadatak s kojim se suočio arhitekta iz Tel Aviva bio je težak: stvoriti ovde udoban moderan prostor za veliku porodicu.

Minimalistički stan u staroj kući u Jafi

Pitsu Studio je već uspešno sarađivao sa takvim starim kućama (ovo je njihov četvrti projekat u Starom gradu u Jafi), pa je u ovom projektu odlučeno da se krene pravim putem: pronađe sredina između vlastitog dizajnerskog stila i istorijske prošlosti kuće, drevnih tehnika i otomanske vlasti arhitektura koja preovladavaju u Jafi. Kuća je bila u užasnom stanju, na originalnim kamenim zidovima bilo je sto slojeva boje i maltera”, kaže dizajner. „Kupci su želeli da dobiju i moderan projekat i onaj koji poštuje prošlost i istorijske karakteristike zgrade.“

Minimalistički stan u staroj kući u Jafi

Rad nije bio lak. Bilo je potrebno nekoliko meseci da očiste i vrate originalne kamene površine i zaštite ih od vlage i prašine. Neki zidovi bili su delimično prekriveni tankim belim metalnim pločama, iza kojih su bili klimatizacija i neki sistemi za odlaganje. Kuhinja je izabrana minimalistička - sa modernim mat crnim detaljima bez drški i hroma. Izgleda kao futuristički objekat iz budućnosti u drevnim kamenim zidovima, podsećajući na čudan monolit iz Kubrikove svemirske odiseje 2001. godine.

Minimalistički stan u staroj kući u Jafi

Neke sobe sa lučnim otvorima postavljenim u planu stana sačuvane su i pretvorene u dnevne sobe, postavljajući, na primer, glavnu spavaću sobu kuće. Umesto vrata, od ostatka prostora odeljena je zavesom. U ostalim nišama su opremljeni regali i police. Prozori i ulazna vrata stana su zastakljena toniranim staklom: mogu se u potpunosti otvoriti i uživati u morskom vetru. Takođe iz kuće se ulazi u ugodan popločani deo dvorišta, prepun zelenih biljaka, gde su autori projekta organizovali trpezariju na svežem vazduhu.

foto: elledecoration.ru

stilovi

Stilovi

tv police

nosaci

Nađite nas na FB

Sertifikati

Sertifikat o izvrsnosti

Sertifikat o izvrsnosti