FARBAMO, MAŽEMO I NIKAD NE LAŽEMO!


 

7 načina da izložite umetnička dela


Pri postavljanju umetničkih dela na zid, treba uzeti u razmatranje više faktora: dimenzije slike, izgled rama, slobodnu površinu zida, simetriju. Kako bismo pomogli da na najbolji način izložite vašu kolekciju, predstavljamo sedam stilova, a na vama je da odaberete odgovarajući.

7 načina da izložite umetnička dela


1. Linearna postavka

Ovakva postavka podrazumeva kačenje slika u nizu, bilo horizontalno ili vertikalno i naglasiće ritam i ravnotežu u prostoriji. Posebno su pogodna dela koja su istih dimenzija i uramljena u istom ramu. Međutim, da biste uneli dinamiku, možete koristiti i dve različite dimenzije ramova i preklapati ih kao što je prikazano. Linearna konfiguracija je pogodna za velike zidove i za isticanje drugog horizontalnog elementa u enterijeru poput kreveta ili trpezarijskog stola.

7 načina da izložite umetnička dela

2. Mreža

Ova upečatljiva postavka nastaje preciznim ređanjem ramova u horizontalnom i vertikalnom nizu, i poput linearnog, ovakav način organizovanja zahteva slike istih dimenzija i ramova. Mreža je naročito pogodna za izlaganje kolekcija sa velikim brojem dela. Može biti nezgodna jer je potrebno savršeno poravnavanje, pa treba obratiti pažnju na dužinu žice za kačenje na pozadini rama i prema njoj meriti gde treba da se zakači ram.

7 načina da izložite umetnička dela

3. Grupa

Izlaganje dela u grupi dozvoljava više slobode – slike različitih dimenzija i uokvirene u različite ramove organizuju se na slobodniji način. Međutim, iako su slike poređanje asimetrično, ova formacija ipak treba da bude pažljivo izbalansirana, a rastojanje između slika bi trebalo da bude približno jednako i ne mnogo veliko, jer upravo blizina dela čini grupu harmoničnom celinom. Još jedna prednost ove formacije je ta što je u svakom trenutku moguće dodati još jedno delo bez potrebe da se reorganizuje prvobitna postavka.

7 načina da izložite umetnička dela

4. Salonska postavka

Salonski stil karakteriše mnoštvo umetničkih dela postavljenih od poda do plafona, preko celog zida.  Poput postavke slika u grupi, salonska instalacija je pogodna za izlaganje različitih veličina i okvira, naročito ako imate pozamašnu kolekciju. Može se primeniti i u manjim i većim prostorijama, ali se najbolje uklapa u prostorije sa visokim plafonom.

7 načina da izložite umetnička dela

5. Izložba na policama

Ukoliko volite često da menjate dela koja su izložena, onda je ovo prava opcija za vas. Police su pogodne za izlaganje dela različitih veličina, a pružaju i mogućnost da manje ramove postavljate ispred većih.

7 načina da izložite umetnička dela

6.  Dela naslonjena na zid

Osim na policama, umetnička dela možete izložiti i na dugim komadima nameštaja, na primer  na komodi. Ovakav pristup takođe pruža dosta fleksibilnosti.

7 načina da izložite umetnička dela

7. Slobodan stil

U ovom slučaju, sama tema umetničkog dela dozvolila je potpunu slobodu i nekonvencionalan raspored na zidu koji je u potpunosti van simetrije. Treba povesti računa kod  ovakve organizacije, jer bez odgovarajuće teme postavka može izgledati haotično.

7 načina da izložite umetnička dela

Izvor: kucastil.rs


stilovi

Stilovi

tv police

nosaci

Nađite nas na FB

Sertifikati

Sertifikat o izvrsnosti

Sertifikat o izvrsnosti